Obezite ile Mücadele ve Daha Sağlıklı Bir Toplum İçin Ne Yapmalı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Atmaca, Dünya Obezite Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda “Hadi Samsun: Obeziteye Karşı Hep Birlikte” diyerek obeziteye karşı mücadele çağrısı yaptı.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD), obeziteyle mücadele etmek ve daha sağlıklı bir toplum için Novo Nordisk Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle başlattığı HADİBİRLİKTE kampanyası çerçevesinde bu kez Samsun’dan “HADİ” çağrısı yaptı: Hareket et, Alışkanlıklarını değiştir, Dengeli beslen, İyi yaşa.

Türkiye’de her 3 kişiden 1’inin obeziteli

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verilerine göre, dünyada 650 milyon obeziteli var. Türkiye’de ise 20 milyon obeziteli birey var. Bu da Türkiye’de her 3 kişiden 1’inin obeziteli olduğunu gösteriyor. Prof. Dr. Ayşegül Atmaca, Samsun Büyükşehir Belediyesi çok amaçlı salonda yapılan toplantıda, obezitenin bütün dünyada yaygın ve yetişkinlerin yanı sıra çocukları da etkileyen kronik bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

Obezitenin en kolay tanı yöntemi: vücut kütle indeksi

Obezitenin sağlığı bozabilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlandığını söyleyen Prof. Dr. Atmaca, bunun en kolay tanı yönteminin de vücut kütle indeksine (VKİ) bakarak yapılabileceğini söyledi. VKİ, vücut kütlesinin, uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. VKİ 18.5 altındaysa zayıfsınız, 18-25 arasında normal kilolu, 25-30 arasındaysa fazla kilolusunuz demektir. Bir diğer ölçüm yöntemi de bel çevresidir. Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 90 cm üzerinin fazla kilolu, kadınlarda 90 cm, erkeklerde 100 cm üzerinin obeziteli olarak tanımlandığını belirtti. Obezitenin tüm dünyada kronik hastalıkların başlıca nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Atmaca, şöyle devam etti:

“Başta tip 2 diyabet olmak üzere, hipertansiyon, kalp hastalığı, yağlı karaciğer hastalığı gibi birçok kronik kardiyometabolik hastalığa zemin oluşturur. Obeziteli bireylerde kanser gelişimine, safra taşları, kısırlık, astım ve solunum yolu hastalıklarına, uyku apnesine daha sık rastlanır. Ayrıca kas iskelet sistemine ait pek çok mekanik yakınma ve depresyon, duygu durum bozuklukları gibi ruhsal hastalıklar da sık görülür.”

Kilo vermek birçok hastalık riskini azaltır

Prof. Dr. Atmaca, “Kilo vermek birçok hastalık riskini azaltır. Bir kilo vermek kan basıncını 1 mmHg düşürür. Beş kilo vermek diyabet riskini %55, osteoartrit riskini %50 azaltır. Onbir kilo vermek obstrüktif uyku apnesi riskini %76 düşürür” dedi.

Prof. Dr. Atmaca, obeziteli bireylerin karşılaştığı sosyal ve psikolojik diğer sorunları da dile getirerek, “Obeziteli bireyler her an etiketlenmeye maruz kalabilmektedir. Toplum içinde rahat hissetmeyen, dışlanan veya hor görülen obeziteli bireyleri tekrar yaşamla barıştırmak ve tedavi sürecine girmeleri konusunda motive etmek için hepimize görev düşüyor. Obezite, multisipliner yaklaşım gerektiriyor. Bugün bunun güzel bir örneğini #HadiSamsun diyerek Samsun sergiliyor. Belediye, Dernek ve Üniversite işbirliği çok önemli. Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ederiz” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Bir cevap yazın