İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 74 yıl geçti ve Japonya bu kez ABD’nin desteğiyle, Savaş’tan sonra ilk kez uçak gemisi ediniyor! Japonya’nın silahlanma kararıyla, Asya Pasifik’te sular ısınıyor.
İkinci Dünya Savaşı’nda aralarında Akagi, Kaga, Soryu, Hiryu, Shokaku Zuikaku’nun da bulunduğu 8 uçak gemisiyle 200 parçalık donanmaya sahip olan Japon İmparatorluğu Deniz Kuvvetleri, 7 Aralık 1941 sabahı ABD ordusuna karşı Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askeri üslerine hava saldırısı düzenledi.
İkinci Dünya Savaşı’nın ve dünyanın kaderini değiştiren Pearl Harbor baskınının mimarı eski bir samurayın oğlu Amiral Isoroku Yamamoto, bu sürpriz saldırıyı, 90 uçak kapasiteli bayrak gemisi Akagi’den yönetti. Saldırıda 2 binden fazla Amerikan askeri hayatını kaybederken, 12 gemi battı, 9’u hasar gördü, 164 uçak enkaza döndü. ABD 8 Aralık 1941’de Japonya’ya savaş ilan etti.ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt saldırıyla ilgili olarak;“7 Aralık 1941 tarihi rezalet içerisinde yaşanılacak bir gün olacak. Amerika Birleşik Devletleri aniden ve kasıtlı bir şekilde Japon İmparatorluğu’nun deniz ve hava kuvvetleri tarafından saldırıya uğradı”dedi. 1 milyondan fazla askeri güce sahip olan Japon armadası, 1942 yılı başlarında tüm Güneydoğu Asya’da saldırdılar düzenleyip, Filipinler, Hollanda Doğu Hint Adaları, Hong Kong, Malezya ve Singapur’u ele geçirdi. ABD Pearl Harbor saldırısından 3 buçuk yıl sonra, 6 ve 8 Ağustos 1945’te Hiroşima ve Nagasaki kentlerine birer atom bombası attı. Aynı gün, Yalta Konferansı’nda alınan kararla Sovyetler Birliği de Japonya’ya savaş ilan etti. Japonya İmparator Hiro Hito’ya dokunulmaması şartıyla teslim oldu ve İkinci Dünya Savaşı sona erdi. 65 bin tonluk Yamato ve Musashi gemileriyle, dünyada inşa edilmiş en büyük savaş gemilerine sahip olan Japon ordusu, ülkeyi işgal eden ABD tarafından bir daha kurulmamak üzere dağıtıldı. İşgal kuvvetleri komutanlığına atanan General MacArthur’un emriyle hazırlanan ve 26 Temmuz 1947’de yürürlüğe giren ve bugün de geçerliliğini koruyan yeni Japon Anayasası’na göre;
“Düzene ve adalete dayalı uluslararası bir barışı arzulayan Japon milleti; halkın hükümranlık hakkı olarak savaştan ve uluslararası anlaşmazlıkları çözmede tehdit ve kuvvet kullanmaktan daimi olarak vazgeçer. Bu itibarla, hiç bir kara, deniz ve hava kuvveti veya her hangi diğer bir savaş kuvveti muhafaza edilemez. Devlete savaşma hakkı tanınmaz.”
ABD’nin dikte ettirdiği Japon Anayasası aslında çok ağırdı. Savaşın ardından, ABD ordusu tarafından korunmasını garanti altına alınan Japonya,“kendisini bağlayan anayasasına rağmen”, yine Washington’un bilgisi ve izni ile son dönemde uluslararası barış güçleri kapsamında ülke dışına askeri birlik göndermeye başladı. Özellikle Çin ve Kuzey Kore tehditlerine karşı, Japon Başbakanı ŞinzoAbe, ulusal güvenliği ön plana çıkarıp, savunmaya bütçeden daha çok pay istemeye başladı. Abe, beş yıllık plan çerçevesinde, 2024 yılına kadar 244 milyar dolarlık rekor savunma harcamasını da kabul ettirdi. ABD’nin sıkı bir müttefiki olan Abe Hükümeti, Çin’in denizlerdeki askeri üstünlüğü nedeniyle, uçak gemisi edinmenin hayati olduğunu savunuyor. Bu bağlamda Abe, Anayasayı değiştirip, lağvedilen Japon ordusunu yeniden yapılandırmak arzusunu alenen ortaya koymaya başladı.
Japonya 3 uçak gemisi için düğmeye bastı
Aradan 74 yıl geçti ve Japonya bu kez ABD’nin desteğiyle, İkinci Dünya Savaşından sonra ilk kez uçak gemisi ediniyor! Japonya, Izumo sınıfı iki helikopter gemisinin seviyesini yükseltip, 248 metre uzunluğunda, uçak gemileri haline getiriyor. Japonya, iki uçak gemisine üçüncü bir uçak gemisinin eklenmesini de planlıyor. Böylece ikisi bakım ya da onarımdan geçirilirken en az biri operasyona hazır olacak. Tokyo’nun savunma hamlesi bu üç uçak gemileriyle de sınırlı kalmıyor. Japonya, ABD’den aldığı 42 adet F-35B hayalet savaş uçaklarına 100 uçak daha eklemeyi hedefliyor. Japonya bu sipariş için ABD’ye 9 milyar dolara yakın bir ödeme yapacak.
Çin’in uçak gemileri
Japonya’da tablo böyleyken, bölgede deniz hâkimiyetini her geçen gün daha da arttıran Çin de ilk yerli üretim uçak gemisini Mayıs 2018’de test seferine çıkardı! Nisan 2017’de suya indirilen, Type 001A uçak gemisinin uzunluğu 315 metre, ağırlığı 70 bin ton ve 36 adet J-15 savaş uçağını taşıma kapasitesine sahip.
Çin’in ilk uçak gemisi eski adı ‘Varyag’ olan Sovyet yapımı platformu Liaoning ise, 1998’de Ukrayna’dan alınmıştı.
Rusya da boş durmuyor
Ve Rusya. Amiral Kuznetsov’dan daha büyük bir uçak gemisi inşa etmenin çalışmalarını yapıyor. Muhtemelen 2025 yılında ilk kaynağı gerçekleştirilecek. Zira Rus uçak gemisi Amiral Kuznetsov 2021 yılına kadar sürecek büyük bir onarımda. Rusya’da, dev uçak gemilerinin inşa edebileceği iki büyük tersane bulunuyor.
Uçak gemisi olan diğer ülkeler
Brezilya, Hindistan, Tayland, Avustralya, Güney Kore, İspanya, Fransa ve İtalya’nın birer adet uçak gemisi var. İngiltere 2, ABD ise 11 uçak gemisine sahip. Toplam 12 ülkenin uçak gemisi var Japonya 13’ncü ülke olacak.
Peki, Türkiye uçak gemisi yarışlarının neresinde? Yakın bir gelecekte Türkiye’de bu zincire katılıp uçak gemisi olan 14 ülkeden biri olacak! Yerli üretimle donanmaya katılacak uçak gemimizin, 28 bin ton ağırlığında, 200-240 metre uzunluğunda 12 uçak ve 8 helikopter taşıyabilme kapasitesi olacak ve 1200 asker bulunacak. Uçak gemimiz, İtalyan ve İspanyol uçak gemilerinin bir benzeri olacak. Uçak gemilerinin ABD-Çin-Rusya-Japonya-Kuzey Kore’nin hüküm sürdüğü Asya Pasifik’de yoğunlaşması, yakın bir gelecekte suların bu bölgede daha da ısınıp, gerilimin artacağının en önemli göstergesi.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.