Sevenleri Gazanfer Özcan’ı Unutmadı.

Sevilen usta tiyatro ve sinema sanatçısı Gazanfer Özcan ölümünün 12. yılında sevenleri tarafından anıldı.

Amcası Şükrü Bey ile ağabeyi Rüstem Bey de tiyatro oyuncusu olan Gazanfer Özcan, Semiha Hanım ile Celalettin Bey’in beş çocuğundan üçüncüsü olarak 27 Ocak 1931’de İstanbul Cihangir’de dünyaya gözlerini açtı. Eğitim hayatına Cihangir Firuzağa İlkokulunda başlayan Gazanfer Özcan, ortaokulu Beyoğlu’nda okudu. Daha sonra başladığı Vefa Lisesi’de ilk defa tiyatro sahnesine adım attı. Lisede oynadığı “Hisse-i Şayia” adlı oyunundaki “Bircan Efendi” rolünden sonra Şehir Tiyatrolarının Çocuk bölümüne girdi.

1955 yılında Komedi Tiyatrosu’nda oynanan “Mahallenin Romanı” oyunu tiyatro yaşamının dönüm noktası oldu. Bu oyunda rahatsızlanan Reşit Gürzap’ın yerine sahneye çıkıp başarılı olunca kadroya girdi.

Gazanfer Özcan, 1950 ve 1960’lı yıllarda çok sayıda sinema filminde rol aldı. 1962 yılına kadar hem çocuk tiyatrosunda, hem yetişkin oyunlarında görev aldı.

1949 yılında tiyatroya kayıt yaptırmaya gittiği gün tanışıp arkadaş olduğu Gönül Ülkü ile 1962 yılında evlenen Gazanfer Özcan,  evlendikleri yıl eşi ile birlikte Gönül Ülkü- Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nu kurdular.

Türkiye’de sit com türünün öncülerinden biri sayılan “Kuruntu Ailesi”nde, unutulmayan “Hüsnü Kuruntu” karakterini canlandırdı. 1985’te TRT’de izleyiciyle buluşan “Hüsnü Kuruntu” adlı tiyatro oyunu izleyicinin beğenisini kazanınca, yönetmenliğini Uğur Erkır’ın yaptığı dizi, 1985’te yayın hayatına başladı.

Beş yılda 121 bölüm yayınlanan dizinin ardından, 155 bölüm devam eden “Hüsnü Bey Amca” ve 47 bölüm süren “Bizim Kuruntu Ailesi” televizyonda yayımlandı.

Tam bir tiyatro aşığı olan Gazanfer Özcan sinema kariyerine ise ilk adımını 1952 yılında “İngiliz Kemal Lawrance’a Karşı” filmiyle attı. Özcan, 1975’e kadar çok sayıda filmde rol alsa da sinemayı hiçbir zaman tiyatro kadar sevemedi. O yüzdendir ki 2000 yılına kadar sinemaya ara verdi. 2000 yılında “Komser Şekspir” filmi ile beyaz perdeye dönüş yaptı.

1998 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanı verilen Gazanfer Özcan birçok yapımda aile babası karakterine başarılı bir şekilde hayat verdi. Senaryosu Gülse Birsel tarafından yazılan “Avrupa Yakası” dizisinde hayat verdiği “Tahsin Sütçüoğlu” karakteri ile genç kuşak tarafından da tanınıp sevilen Gazenfer Özcan, iki yıl süren bir rahatsızlığın ardından 17 Şubat 2009’da hayata veda etti.

Haldun Taner Sahnesinde düzenlenen geniş katılımlı törenin ardından, sanatçının cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Gazanfer Özcan, “Yeter Artık”, “Sülüman Bacanak”, “Aşk Mektubu”, “Nereden Nereye”, “Öp Babanın Elini”, “Yağmurdan Kaçarken”, “Oh Olsun”un da arasında bulunduğu çok sayıda tiyatro oyununda sahne aldı.

“Bu Nasıl İş?”, “Başımıza Gelenler” ve “Baba” adlı dizilerde de rol alan sanatçının oynadığı filmlerden bazıları ise şöyle:

“İngiliz Kemal Lawrence’e Karşı”, “Çeto Salak Milyoner”, “Fındıkçı Gelin”, “Aramızda Yaşayamazsın”, “Şimal Yıldızı”, “Allı Yemeni”, “Garipler Sokağı”, “Biz İnsan Değil Miyiz”, “İki Damla Gözyaşı”, “Külkedisi”, “Damat Beyefendi”, “Şaka Yapma”, “Avare Şoför”, “Çılgın Yenge”, “Televizyon Çocuğu”, “Tokmak Nuri”, “Ah Nerede Vah Nerede”, “Dam Üstüne Çul Serelim”, “Burnumu Keser misiniz?”, “Komser Şekspir”, Keloğlan Kara Prens’e Karşı”, “Beyaz Melek.”

Share

Bir cevap yazın