Bir Çınarın Ardından: Doğan Cüceloğlu

Kimileri onu “annen yok, kimsen yok” sözleriyle tanısa da aslında o, İngilizce ve Türkçe yazılmış kırktan fazla makalesiyle bir bilim insanı.

Kimileri onu “annen yok, kimsen yok” sözleriyle tanısa da aslında o, İngilizce ve Türkçe yazılmış kırktan fazla makalesiyle bir bilim insanı. 1938 yılında Mersin’de doğan Cüceloğlu son anına kadar farklı platformlardan çoğunlukla ebeveynlere ve gençlere seslenmeye devam etti. Yazdığı yirmi kitapla kişisel gelişimi ve psikolojiyi birleştirdi.

10 yaşındayken annesini kaybeden Cüceloğlu, Silifke’de ortaokulu tamamladıktan sonra subay olan ağabeylerinin yanında Ankara ve Kırklareli’nde eğitimine devam etti. Kırklareli Lisesinden mezun oldu. Lise öğretmeni Cahit Okurer’in yönlendirmesiyle İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ne kaydolan Cüceloğlu, mezun olduktan sonra ABD’de Illinois Üniversitesinde doktora yaptı.

Doktora yaparken yine doktora öğrencisi olan Kaliforniya’da doğmuş büyümüş Emily ile tanışan ve evlenen Cüceloğlu’nun 11 yıl süren evliliğinden Ayşen, Elif ve Timur adlarında 3 çocuğu oldu. Kendi tabiriyle “Silifke’de büyürken çevresinde gördüğü evlilik, koca ve baba modelleriyle Kaliforniya’da büyümüş feminist bir Amerikalı kıza kocalık yapmaya çalışan” Cüceloğlu, çocuklarından ayrı yaşadığı 4 yılın ardından yaşadığı değişim sürecinde ilk kitabı “İnsan İnsana” yı kaleme aldı.

“Değer Verilmemiş Çocuklar Kendi Çocuklarına Değer Vermekten Korkar”

Daha sonra farklı üniversitelerde de çalışan Cüceloğlu, 1996’dan bu yana Türkiye’de öğrencilere, öğretmenlere, ebeveynlere ve iş insanlarına yönelik seminer, konferans ve atölye çalışmaları düzenledi. Canlı yayınlar yaptı, anne-babalara seslendi. Geliştiren Anne Baba kitabında “Büyürken değer verilmemiş çocuklar, anne-baba olduğunda, çocuklarına değer vermekten içten içe korkarlar. Çocuğun şımarıp, başına buyruk, söz dinlemeyen biri olmasından korkarlar. “Yüz verme, şımarır!” sözü onlar için terbiye ilkesi olmuştur.” diyor Cüceloğlu.

Diğer kitaplarında ve seminerlerinde de sık sık çocuk yetiştirirken yapılan yanlışlara değiniyor. Özsaygısı kırılmış bir çocuğun ruhunda oluşan yaraları anlatıyor. Ve bu yaraların topluma neler yapabileceğini. Toplumda işini iyi yapabilen insanların olduğunu fakat iyi insanların az olduğunu belirterek “mükemmel insan değil, iyi insan yetiştirmeyi hedefleyin” diyor.

Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını inceleyen, yazdıklarıyla aramızda olan Cüceloğlu’nun kitapları şunlardır:

“Var mısın?”, “Öğretmenim Bir Bakar Mısın?”, “Evlenmeden Önce”, “Geliştiren Anne-Baba”, “Derviş’in Aklı”, “Gerçek Özgürlük”, “İçimizdeki Çocuk”, “İletişim Donanımları”, “Başarıya Götüren Aile”, “Savaşçı”, “Mış Gibi Yetişkinler”, “Mış Gibi Yaşamlar”, “Korku Kültürü”, “Onlar Benim Kahramanım”, “Öğretmen Olmak, Bir Can’a Dokunmak”, “Bir Kadın Bir Ses”, “İçimizdeki Biz”, “İnsan ve Davranışı”, “İnsan İnsana”, “İnsan İnsana sohbetler 1”

Share

Bir cevap yazın